Zoeken in deze blog

zaterdag 30 oktober 2021

Hoe bloggen je hersenen voedt

Hoe bloggen je hersenen voedt



    Een blog zet je hersenen aan het werk en dat is goed voor ze;

    Blogs geven vaak toegang tot nog onbekende informatie;

    Bloggen versterkt origineel en out-of-the-box denken;



Bloggen en je brein

Is bloggen echt goed voor je brein? Dat lees je namelijk nog wel eens. Deze vraag over bloggen komt waarschijnlijk op vanwege de populariteit die het maken van een blog heeft gekregen. Als je al lang op internet zit, zul je waarschijnlijk al gemerkt hebben groeiend aantal blogsites net zoveel wordt als de vele sites met artikelen.

Hoe bloggen je hersenen voedt


Er lijkt een positief effect op het brein te zijn

En die groei brengt natuurlijk ook vragen over bloggen met zich mee. Waar komt die plotselinge stijging van het aantal blogs vandaan? Is bloggen inderdaad zo goed voor de hersenen? Volgens sommige van de 'online experts' heeft bloggen namelijk wel degelijk positieve effecten op de hersenen van de bloggers die er zijn. En een bepaalde logica zit daar trouwens ook wel in.

Ten eerste helpt bloggen analytisch en kritisch denken te bevorderen. Het formuleren van meningen dwingt tot nadenken en dat is weer gunstig om je brein in conditie te houden.

Kunstenaars denken meestal origineel

De beste blogs van kunstenaars staan vol met rijke en originele ideeën. Het zijn ideeën die zowel nuttige uitwisseling van informatie als de mogelijkheid tot het geven van kritiek bevorderen. Dat verbetert de kwaliteit steeds verder. In plaats van een gesloten en exclusieve online community te creëren, verbeteren deze blogs de discussie juist. Ook kan er interactie tussen andere blogs tot stand komen.

De informatie uit blogs is uniek

Bovendien is de informatie die u uit blogs kunt halen uniek. Je krijgt deze informatie nergens anders vandaan want de media hoor je er meestal niet over. Daarnaast ben je bijna altijd vrij om commentaar te leveren op wat er staat. Sterker nog, commentaar wordt vaak zeer gewaardeerd. Opbouwende en zelfs destructieve kritiek is uitermate welkom omdat het de uitwisseling van goede ideeën verbetert en sterk vergroot. Niets is dodelijker voor een goed idee dan een verbod op commentaar op dat idee. Goed commentaar verbetert en versterkt het idee juist in verschillende opzichten.

Blogposts bevatten links naar andere websites en blogs waar de lezers meer informatie en bronnen kunnen vinden. Deze blogs kunnen zelfs worden gekoppeld aan forums en chatgroepen waar over het onderwerp wordt gepraat. En dat vergroot weer de geloofwaardigheid en authenticiteit.

Een blog mag ook meningen bevatten

Er zijn ook enkele blogs die gebaseerd zijn op persoonlijke meningen. Denk aan meningen over gebeurtenissen, over een bepaalde technologie of iets ander dat de auteur heeft gegrepen. Bijvoorbeeld iets uit de media of de politiek. In tegenstelling tot artikelen hoeven blogs niet al te serieus of te technisch te zijn. Sommige blogs zijn eigenlijk vrij willekeurige gedachten die in een bepaald formaat gegoten zijn. En dat is prima want ze kunnen de lezers de kans geven om die gedachten weer verder uit te werken en het onderwerp daarmee steeds verder te laten groeien.

Er is een goede kans op terugkoppeling

Op basis van onderzoeken is de kans groot dat consumenten commentaar geven op of vragen stellen bij wat ze lezen. En dat kan hier ook probleemloos. Je geeft gemakkelijker commentaar dan op wat ze op televisie ziet. Daar moet je een brief gaan sturen en die drempel is hoog. Vaak zie je dat lezers dagelijks even terugkomen naar je blog, om te zien hoe een bepaald onderwerp zich van dag tot dag zal ontwikkelen.

Ten tweede is bloggen een krachtig middel om creativiteit en out-of-the-box denken te bevorderen. En dat geldt zowel voor de maker van het blog als voor de lezers ervan.

Regelmatig bijwerken is van belang

Om hun populariteit onder de lezers te behouden, moeten blogs regelmatig worden bijgewerkt. Deze constante vraag naar output stimuleert een soort spontaniteit en een eigen manier van denken. De vreemde ideeën die je soms tegenkomt kunnen je aan het denken zetten. Ze kunnen leiden tot allerlei associaties en misschien ook wel tot nieuwe ideeën. En dan hebben we het over ideeën die we zelden zullen vinden in andere soorten media die veel formeler qua inhoud zijn en weinig ruimte geven om eens flink uit de band te springen qua denken.

Bloggen bevordert de spontaniteit

Simpel omdat blogupdates met een paar klikken kunnen worden gepost. Het kan direct als er een nieuw idee of interessante informatie wordt gevonden. Schrijf het idee op en publiceer het direct. Het idee kan met een aantal minuten al online staan.

Bloggen is een perfect hulpmiddel

Bloggen is een perfect hulpmiddel voor het bevorderen van je creativiteit. Goede blogs benadrukken dat je slordig genoeg mag of zelfs moet zijn, zodat je onverwachte dingen de kans geeft om te kunnen gebeuren. Spontaniteit mag je nooit de kop indrukken. Maar het is ook weer niet zo slordig dat je er niet achter kunt komen wat er nu eigenlijk speelt. Want dat werkt natuurlijk ook niet.

Ook wilde ideeën krijgen een kans

Spontane en verder niet uitgewerkte ideeën zijn bij bloggen ook een prima middel om associaties tussen ideeën op te wekken die elders niet vaak of zelfs nooit naar voren worden gebracht. Daar zijn ze te wild en te anders voor. En daar kunnen de formele media niet mee overweg. Gelukkig kan bij een weblog wel bijna alles. Als we de normen van de blogprovider niet overschrijden tenminste

Blogs hebben wel degelijk normen

Maar dit betekent niet dat blogs geen enkele norm volgen zoals de media dat wel dicteren. Integendeel, hun afhankelijkheid van vindbaarheid en dus permanente aandacht voor zoekmachineposities dwingt de schrijvers van blogs om een soort van "fatsoenlijkheid" te behouden. Anders kunnen ze hun goede positie in de zoekresultaten kwijtraken. Vooral de Amerikaanse bedrijven die eigenaar zijn van de blogs zijn wat dat betreft niet gemakkelijk als het om hun normen en waarden gaat.

Blogs geven toegangen tot informatie

Bloggen is ook een effectief middel om meer toegang tot en uitstekende informatie te krijgen. Als je je brein aan dat soort informatie bloot durft te stellen dan werkt dat positief. Blogs koppelen veel gegevens aan elkaar, zorgen voor associaties en koppelen argumenten uit allerlei disciplines aan elkaar. Ze zorgen ook voor verbindingen met primair bronnenmateriaal en naslagwerken aan wat de inhoudelijke kwaliteit weer verder kan verbeteren.

Blogs geven een dieper begrip

Op deze manier kunnen goede blogs een dieper begrip door blootstelling aan kwaliteitsinformatie bevorderen. De ideeën die dat oplevert kunnen een goede voedingsbron geven voor andere innovatieve projecten. En die kunnen dan dankzij de wereld van het bloggen starten.

Combinatie van denken en sociale interactie

Ten slotte combineert bloggen het beste van zelf denken met sociale interactie. Mensen hebben vaak plotseling een idee. Dat kun je dan zelf uitwerken maar pas met de waardevolle effecten van brainstormen met een gemeenschap van intellectuele leeftijdsgenoten wordt het idee verder ontwikkeld.

Bloggen is echt goed voor de hersenen

Al met al mag je dus concluderen dat dat bloggen echt goed kan zijn voor je hersenen en de ontwikkeling van je creativiteit. Je kunt bloggen zien als een vorm van onderwijs. En wel een vorm van onderwijs die elk individu naar een volgend niveau van zijn ontwikkeling kan brengen. En dat is een buitengewoon waardevolle ontwikkeling, nietwaar?

Tot slot

Bloggen is beslist aan te raden voor elke kunstenaar en iedereen met een klein bedrijf. Het is een voordelige en efficiënte manier om je gedachten en ideeën met de wereld te delen. Maar het is niet aan te raden om je uitsluitend op bloggen te concentreren en de vele andere manieren en technieken om kunst te promoten volledig achter je te laten. Ga daarom regelmatig naar https://teamjetje.blogspot.com om te zien wat de verdere mogelijkheden voor de verkoop van je kunst zijn.





 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten