Zoeken in deze blog

maandag 1 november 2021

Het belang van een goed blogontwerp

Het belang van een goed blogontwerp



    Een goed ontwerp zorgt ervoor dat je blog opvalt;

    Ga vooral ook voor loyale, terugkerende bezoekers;

    Advertenties zijn maar zelden zinvol;


De oranje B, favicon voor blogspot. Zie de tekst

Blogs worden populair

Blogs zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Veel mensen zijn begonnen met het maken van hun persoonlijke blogs, om hun gedachten en gevoelens te kunnen uiten. Online bedrijven zijn ook begonnen met blogs, om consumenten te informeren over het laatste productnieuws en recensies. En waarom zou je als kunstenaar eigenlijk niet hetzelfde doen? Dan zoek je toch ook naar het presenteren van je jezelf, het regelen van zichtbaarheid en uiteindelijk een vergroting van je online omzet?

Een blog is ideaal voor internetmarketing

Dus blogs worden uitgebreid gebruikt als media voor internetmarketing. Vroeger gebeurde internetmarketing door het plaatsen van banners en links op populaire websites, zoals bijvoorbeeld nieuws- en informatiesites. Er werden ook links opgenomen in nieuwsbrieven en andere marketingbrieven die naar de leden van mailinglijsten werden gestuurd.

Blogs worden veel gelezen

Veel mensen besteden tijd aan het lezen van blogs. Mensen lezen de blogs van hun vrienden, de blogs van hun favoriete auteur, blogs over onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn en blogs over productrecensies. Met de toenemende populariteit van bloggen, ontstaat het verschijnsel dat mensen soms meer op blogs gaan vertrouwen om het laatste nieuws te ontvangen. Dat kan de verspreiding van nepnieuws tot gevolg hebben hoewel de officiële media op dit punt ook steeds slechter aangeschreven komen te staan. Mooie koppen om lezers te trekken worden daar ook steeds belangrijker en dat is ook geen goede ontwikkeling. Maar die staat los van het bloggen.

Blogs worden veel gebruikt voor productrecensies

Hoewel het dus niet altijd even betrouwbaar is om nieuwsberichten van blogs te krijgen, zoeken sommige mensen wel naar productrecensies via blogs. In sommige gevallen zijn deze recensies betrouwbaarder. Hoewel het waar is dat sommige mediamensen worden betaald om goede recensies over een bepaald product te schrijven, schrijven blogschrijvers over hun daadwerkelijke ervaringen met producten en diensten van een bedrijf. Dat kan een betere objectiviteit opleveren.

Aangezien er veel mensen zijn die hun eigen blogs lezen en starten, zijn blogs een goed medium om een product op de markt te brengen. Het toenemende blogverkeer betekent daarmee wel een toename van de onlineverkoop.

Partnerprogramma's en portalsites kunnen helpen

Blogverkeer kan flink worden verhoogd door lid te worden van partnerprogramma's en zogenaamde portalsites, die je blog onder een bepaalde zoekcategorie of naam zullen gaan vermelden. Je kunt je blog ook laten adverteren op populaire websites. Dit kan echter flink wat geld kosten en is zeker nog niet aan te raden als je net bent begonnen met bloggen.

Advertenties zijn niet altijd even zinvol

Een schrijvende kunstenaar die net zijn of haar blog heeft gelanceerd, wil zoveel mogelijk verkeer de zichtbaarheid van de het blog te vergroten. Sommigen plaatsen ook advertenties, bijvoorbeeld de variant waarbij adverteerders moeten betalen als er op hun link wordt geklikt of wanneer de pagina met hun link wordt bekeken. Of dat plaatsen van die advertenties zinvol is, is nog maar de vraag. De opbrengsten staan niet bekend om hun hoge bedragen en het leidt af van je eigen werk. Dat kun je ook promoten met advertenties en dat zou nog wel eens zinvoller kunnen zijn.

Loyale bezoekers zijn belangrijk

Wanneer je eenmaal meer verkeer op je blog hebt gekregen, moet je proberen bezoekers steeds weer terug te laten komen. En je moet ze zover krijgen dat ze je blog aan hun vrienden en collega's aan gaan bevelen.

Zorg voor  een goede lay-out en -ontwerp

De kans dat ze dat gaan doen kan worden vergroot door informatieve of grappige inhoud aan te bieden en te zorgen voor een goede lay-out en -ontwerp van je blog. Je kunt zelf de inhoud van je blog produceren. Maar je kunt ook de diensten van een ghostwriter inzetten om je de noodzakelijke blogartikelen te leveren.

Je kunt standaard layouts gebruiken of zelf iets ontwerpen

De lay-out en het ontwerp van de blog spelen ook een grote rol. Hoewel sommige bedrijven die gratis bloghosting aanbieden vooraf geselecteerde sjablonen aanbieden (bijvoorbeeld blogspot.com), zijn er ook enkele die aanpassingen mogelijk maken die de hoeveelheid verkeer van je blog flink kunnen vergroten. Met name Wordpress biedt op dat punt veel mogelijkheden. Zie Wordpress.org
 

Een paar tips

Hier zijn een paar tips om je blog te laten opvallen tussen de miljoenen blogs die er al zijn en die standaardontwerpen gebruiken.



banner boven een blog
Banner van een blog

Pas de banner bovenaan de pagina aan

De banner is vaak een generiek ontwerp dat de blogs van een bepaald blogbedrijf of -service gemeen hebben.

U kunt deze banner veel persoonlijker maken door voor een afbeelding te zorgen met de afmetingen van de banner. Je kunt de afbeelding ook zo bewerken, dat deze de titel van je blog bevat.

Je kunt je eigen afbeelding maken of je kunt professioneel ogende afbeeldingen online kopen. Voor een paar euro ben je meestal wel klaar.

Meer persoonlijke foto's gebruiken


Natuurlijk zijn de meeste foto's die je plaatst van jezelf. Als je de foto's echter niet aanpast voordat je ze plaatst, mis je mogelijk sommige voordelen die afbeeldingen aan je blogpagina kunnen toevoegen. Door bijvoorbeeld fotoranden toe te voegen, kan een foto beter opvallen op de pagina.

Goede foto's kunnen ook bijdragen aan het ontwerp van je blog. Je kunt een standaardrand kiezen of je kunt ook je eigen rand maken die aan de sjablonen van je blog kan worden gekoppeld.

Voeg een favicon toe


Vind je iconen in de adresbalk voor de URL van de website niet cool? Veel mensen vinden dat wel. Zo'n klein icoontje wordt een favicon genoemd. Deze favicons voegen een professionele uitstraling toe aan de URL. Deze zijn eenvoudig te maken met behulp van foto- of grafische bewerkingssoftware waarmee een afbeelding sterk verkleind wordt.

Bekijk blogsjablonen, lay-outs, achtergronden, texturen en skins van andere sites

Er zijn sites die gratis blogsjablonen, lay-outs, achtergronden, texturen en skins aanbieden. Je kunt hiervan gebruik maken, zodat je blog er niet meer ze generiek uitziet als de meeste blogs die door de serviceprovider worden gehost. Het toepassen van stijlelementen van derden is niet altijd mogelijk dus bekijk dat eerst voordat je erin investeert.

Neem een RSS-feed op


RSS-feeds zijn een prima manier om mensen met nieuwslezers te informeren over je blogkoppen. Artikelen over RSS-feeds zijn beschikbaar op internet. De meeste providers bieden standaard een RSS-feed aan.

Het gebruik van audio maakt je blog persoonlijker


Niet alleen personaliseert audio de blog behoorlijk; Audio kan er ook voor zorgen dat je bezoekers steeds terugkomen. Je kunt proberen om streaming radiostations, mp3-bestanden of afspeellijsten te gebruiken op je blog.

Advertenties


Advertenties hebben alleen zin als je een aantal blogs hebt waar je zeer regelmatig iets op plaatst. En dan nog is het de vraag of je de ruimte die de advertenties kosten niet beter kunt gebruiken voor het promoten van je eigen producten of je eigen werk. 

Bekijk jouw mogelijkheden


Kijk eens wat de mogelijkheden van deze tips voor je blog zijn. Je kunt vrijwel zeker het verkeer op je blog vergroten en het bestaande verkeer behouden.


Tot slot

Bloggen is beslist aan te raden voor elke kunstenaar en iedereen met een klein bedrijf. Het is een voordelige en efficiënte manier om je gedachten en ideeën met de wereld te delen. Maar het is niet aan te raden om je uitsluitend op bloggen te concentreren en de vele andere manieren en technieken om kunst te promoten volledig achter je te laten. Ga daarom regelmatig naar https://teamjetje.blogspot.com om te zien wat de verdere mogelijkheden voor de verkoop van je kunst zijn.




 LEES JE JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten