Zoeken in deze blog

vrijdag 26 november 2021

Hoe doorbreek je een blokkade bij het bloggen?

Hoe doorbreek je een blokkade bij het bloggen?



    Elke blogger heeft wel eens een tijdelijke blokkade. Geen probleem, dat hoort er gewoon bij;

    Er zijn volop technieken om weer een idee op te doen;

    Accepteer je blokkade en doe gewoon een tijdje niets.


Verwijder je blokkade om te bloggen!


Als er zoiets bestaat als een writer's block, dan is er natuurlijk ook wat iedereen een bloggersblock zal noemen.

Doorbreek de blokkade
Doorbreek de blokkade!


Sommige kunstenaars herkennen dat soort gevoel misschien al, als ze problemen hebben om te starten met schilderen. Dit zijn momenten waarop je het gevoel hebt, dat je gewoon niet kunt beginnen met bloggen. Dat alles geblokkeerd is en je zelfs niet kunt beginnen met het schrijven van één enkel woordje. Raar, maar het is een bekend fenomeen.

Hoe kon dit gebeuren als je eerder zo goed was in bloggen? Hoe komt het dat je nu even geen woord kunt schrijven? En hoe meer je aan bloggen denkt, hoe meer je niet meer kunt bloggen. Het wordt een soort zelf voorspellende profetie. Een kringloop waaruit het lastig ontsnappen is.

Wat kun je nu het beste doen als je in dit soort vervelende situaties terechtkomt?

Hieronder staan een paar ideeën die misschien nuttig voor je kunnen zijn, tijdens dit soort idee-loze dagen.

1. Bezoek eens een blog van een ander


Ga naar een aantal blogsites en lees rustig door wat daar zoal wordt gepost. Ga vooral naar blogs die in het verleden favoriet waren. Of je kunt ook enkele van de minst favoriete bezoeken. Dat is ook heel leerzaam. Door deze blogs te bezoeken,  zul je in staat zijn om nieuwe en originele ideeën op te doen. En dan heb je weer iets waar je over kunt schrijven. Misschien zal iets of een van de dingen die je tegenkomt iets in je brein losmaken en het grote blok dat zich daar gevormd heeft, verwijderen. Misschien vind je zelfs een onderwerp waarover je ook wel wilt bloggen, maar dat je al lang vergeten was. Maar we gaan natuurlijk nooit iets zomaar overnemen. We laten ons hooguit inspireren.

2. Bekijk je blog-inbox


Dit is een van de beste manieren om een onderwerp te vinden om over te schrijven. Je kunt proberen een e-mail of een daar gemaakte opmerking te beantwoorden en dan heb je direct een goed idee. En misschien zie je dingen of verbanden in de e-mails en de opmerkingen die je eerder niet gezien had. Ook zo'n verband kan een onderwerp opleveren om over te schrijven.

Dit is ook de beste tijd om de links te bekijken die in andere berichten zijn geplaatst. Kijk eens wat ze aanbieden. Het kan gewoon verband houden met wat je doet en dan zul je dankbaar zijn, dat je de link even hebt gecontroleerd.

3. Plaats wat commentaar op andere blogs


Je kunt je eigen blog gebruiken om commentaar te geven op de blog van een ander. Misschien kun je het idee dat al is gepresenteerd uitbreiden op je eigen blog of een nieuwe invalshoek nemen. Je kunt ook zogenaamde trackback-opmerkingen gebruiken als de website dit toestaat. (Dit zijn verwijzingen op een andere website naar die van jou toe.) 

4. Bekijk het nieuws


Ook al is je blog op geen enkele manier gerelateerd aan het dagelijkse nieuws, actualiteiten of politiek, er is niets mis mee om te kijken wat er de laatste tijd allemaal in de wereld gebeurt. Soms hebben deze dingen wel degelijk een relatie met waar je normaal gesproken over blogt. Leg een onderwerp uit het nieuws naast het onderwerp van je blog. Denk na over overeenkomsten. Zoek naar verschillen. Kijk of er andere verbanden zijn. Dit soort oefeningen maakt bijna altijd wel iets los dat je gebruiken kunt.

5. Blog willekeurig


Zoek een woord of onderwerp. Pak een boek uit de kast. En neem dan gewoon het eerste zelfstandig naamwoord dat je op pagina 45 tegenkomt. Begin daar dan over te schrijven. Je kunt dit ook doen met foto's. Bekijk foto's en bedenk iets om erover te schrijven.

Als die dingen voor jou niet lijken te werken, kun je zoeken naar software voor het schrijven van dagboeken of met ideeën voor het schrijven van fictie, om je te helpen met je schrijfprobleem. Vaak heeft deze software suggesties voor een onderwerp of idee dat je verder op weg kan helpen.

6. Denk eens goed na over een buitengewoon onderwerp


Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar uitvindingen en uitvinders. Wat was de eerste auto ooit uitgevonden? Alles waar je zin in hebt kun je gebruiken. Kijk om je heen, pak een willekeurig apparaat en ga dit soort vragen stellen. Het kan verrassende effecten geven.

Je kunt gaan zoeken in online bronnen, zoals encyclopedieën en almanakken. Als je eindelijk het antwoord hebt, begin er dan over te bloggen. Je weet maar nooit, misschien denken sommige mensen aan dezelfde dingen en heb je ze toch op de een of andere manier van antwoorden voorzien. Trouwens, het is ook prima om af en toe af te dwalen van je gebruikelijke onderwerp. Je lezers zullen de verfrissende verandering misschien ook waarderen.

7. Doe eens iets wat je nog niet eerder hebt gedaan


Als je niets nieuws kunt bedenken, zullen andere media op je blog misschien zorgen voor nieuwe ingangen. Zeker als je die nog niet eerder op je blogs hebt behandeld. Plaats foto's of animaties in je blogs. Maak tekeningen of schilderstukjes. Voeg video's of andere unieke functies toe. Het is allemaal aan jou.

8. Vergeet het bloggen gewoon een tijdje


Dit kan een van die momenten zijn waarop je lichaam en geest een pauze nodig hebben van al het schrijven. Ga naar buiten. Ga naar het strand. Of ga winkelen. Doe alles wat je gedachten afleidt van je blogs. Je voelt je later weer een stuk opgefrist en klaar om te gaan bloggen, zodra je weer achter je computer gaat zitten.

Er zijn nog veel meer manieren om van die blogblokkade af te komen. Denk erover na. Als je ooit zelf andere dingen hebt bedacht, dan kun je erover bloggen om anderen te helpen om van hun blogger's block af te komen.

Tot slot

Bloggen is beslist aan te raden voor elke kunstenaar en iedereen met een klein bedrijf. Het is een voordelige en efficiënte manier om je gedachten en ideeën met de wereld te delen. Maar het is niet aan te raden om je uitsluitend op bloggen te concentreren en de vele andere manieren en technieken om kunst te promoten volledig achter je te laten. Ga daarom regelmatig naar https://teamjetje.blogspot.com om te zien wat de verdere mogelijkheden voor de verkoop van je kunst zijn.



 LEES JE JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten