Zoeken in deze blog

vrijdag 3 december 2021

Inleiding voor als je met bloggen wil beginnen

Inleiding voor als je met bloggen wil beginnen



    Voor een blogger hebben termen als webhost, blogplatform en domein geen geheimen;

    Een weblog is niet meer dan een verzameling berichten die op  wordt weergegeven op de volgorde waarin de berichten zijn gepost, het laatste bericht is altijd zichtbaar;

    Blogs zijn meestal opgebouwd met tekst, maar er bestaan ook fotoblogs en videoblogs.


Wat inleidende begrippen

Deze inleiding in de schone kunst van het bloggen gaat vooral over de eigen woordenschat die het bloggen nu eenmaal met zich meebrengt. Wil je een beetje serieus mee kunnen praten in de wereld van het bloggen, de zogenaamde "blogosphere", dan is dit toch wel het minimum aan begrippen dat je moet begrijpen. Want bloggen is een prima manier om aan je branding en bekendheid, bijvoorbeeld als kunstenaar, te werken. Misschien is blogging zelfs wel een van de beste manieren. 

En dan mogen termen als blog, platform, domein en webhost geen enkel geheim meer voor je kennen. 

Want als je je als kunstenaar in deze fascinerende wereld van het bloggen begeeft, kun je ook reacties verwachten. Graag zelfs, want reacties geven leven op je weblog en leven is waar je een weblog voor hebt. Aan een weblog dat zo dood als een pier is, heb je helemaal niets. En dan werkt blogging ook niet voor jou als kunstenaar. Maar als je deze belangrijke elementen van bloggen eenmaal een beetje onder de knie hebt, kun je vol vertrouwen elk gesprek over bloggen aan gaan. Ook met meer ervaren bloggers.

Weblog ofwel blog

Laten we eerst eens gaan kijken wat een blog precies is. Dat is de eerste stap op weg naar het slagen voor het eindexamen van de inleiding bloggen. De term blog is een afkorting voor weblog. Een weblog is een simpel concept. Het is gewoon een reeks online berichten, die in de omgekeerde chronologische volgorde wordt weergegeven. Of wat duidelijker gezegd, het meest recente bericht staat bovenaan. We krijgen dit bericht te zien als we het blog openen.  Dat is eigenlijk alles wat over de basis van het weblog ofwel het blog te zeggen valt. De meeste blogs zijn tekstblogs, dus volledig opgebouwd uit tekst met hooguit wat foto's. Maar er bestaan ook speciale fotoblogs en videoblogs die zoals de naam al aangeeft uitsluitend uit foto's en video's bestaan.

De rest van deze inleiding bloggen heeft vooral te maken met de technische kant van het bloggen. Als je een blog op gaat zetten, heb je daar een platform, een webhost en een domein voor nodig. Laten we daar eerst even naar kijken. 

Blogplatform

Een blogplatform is een computerprogramma waarmee je berichten kunt schrijven en direct naar je blog versturen. Zo kun je je blog eenvoudig bijwerken. Bekende platforms voor bloggen zijn blogspot van Google en WordPress. Beide hebben wat eigenaardigheden, die we elders op dit weblog wel tegen gaan komen.

Dit blogplatform gebruik je ook om het uiterlijk van je blog te ontwerpen. Je stelt er zaken mee in als een lay-out, achtergrondfoto, kleurenschema en de lettergrootte. Maar dat blogplatform moet natuurlijk wel ergens op internet te vinden zijn. We vinden het bij de webhost.

Webhost

De webhost is een soort digitale archiefkast, waar je blog in is opgeslagen. Je computer communiceert met deze webhost, wanneer je een bericht uploadt of bewerkt. Je hebt niet altijd toegang tot de webhost. Bij Blogspot en de online versie van WordPress heb je die toegang bijvoorbeeld niet. De webhost is daar eigenlijk verder ook niet van belang. 

Maar WordPress kun je wel naar een eigen website halen, als je die bezit. Je krijgt door het installeren op je eigen site aanzienlijk meer mogelijkheden. Je kunt dan je weblog uit laten groeien tot een complete online winkel, met alles er op en er aan. Je weblog wordt dan natuurlijk wel wat complexer om op te zetten en te beheren. Dat is verder prima als je over de noodzakelijke kennis van zaken beschikt, maar anders kun je beter online blijven werken.

Domein

Je domein is het onlineadres van je blog. Het eindigt meestal op '.com' maar dat wordt bepaald door je webhost.

Voorbeeld:

Laten we dit weblog even als voorbeeld nemen.

De URL ofwel het internetadres van dit blog is https://bloggen-voor-kunstenaars.blogspot.com/2021/12/inleiding-voor-als-je-met-bloggen-wil.html en je vindt dat vaak bovenin je scherm.

Daarbij is https://bloggen-voor-kunstenaars.blogspot.com de naam van het blog. De rest van de code die er in de URL hier boven nog achteraan komt, wijst naar de pagina waar je nu bent. 

Dit blog is ondergebracht bij Blogger.com van Google. Blogger.com is het blogplatform, dat echter werkt met een afwijkende naam blogspot.com. blogspot.com is het domein.

Nu je weet, wat een blog is, wat een blogplatform is en wat domeinen en webhosts zijn, dan ben je geslaagd voor je inleiding bloggen en staat niets je in de weg om met bloggen te beginnen.


Tot slot

Bloggen is beslist aan te raden voor elke kunstenaar en iedereen met een klein bedrijf. Het is een voordelige en efficiënte manier om je gedachten en ideeën met de wereld te delen. Maar het is niet aan te raden om je uitsluitend op bloggen te concentreren en de vele andere manieren en technieken om kunst te promoten volledig achter je te laten. Ga daarom regelmatig naar https://teamjetje.blogspot.com om te zien wat de verdere mogelijkheden voor de verkoop van je kunst zijn. 


 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten